Direct naar de contentDirect naar de footer

Waterlandspracht

De regio Waterland bevindt zich ten zuid-oosten van Purmerend en vormt een groene strook tussen Purmerend en Amsterdam. Pittoreske dorpen, zoals Broek in Waterland, Katwoude, Overleek en Ilpendam vormen samen een prachtige fietsroute. Ook de stad Monnickendam en het schiereiland Marken zijn prachtige plaatsen om te recreëren.

Monnickendam

Monnickendam

We blikken terug naar de middeleeuwen, toen Monnickendam een van de belangrijkste doorgangen van Noord-Holland was. Met een mooie locatie aan de zee plus de schepen van Monnickendam waren speciaal voor de Oostzeehandel. Door deze handel is Monnickendam op de kaart gezet.

Vandaag de dag is het merendeel van Monnickendam monumentaal erfgoed. Door de kleinschaligheid is Monnickendam ideaal om zelf alles te ontdekken. Vergeet niet de Waegh te bezoeken waar vroeger handelaren de producten wogen en waar later de 'heksen' werden gewogen.
Broek in Waterland

Broek in Waterland

Het pittoreske dorpje ligt op slechts 10 minuten van Amsterdam en het hotel. Geen wonder dat zoveel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden huizen bouwden in Broek in Waterland. Elk huis is een levende historische mijlpaal.

Wandel door de kleine straatjes en grachten en maak je geen zorgen als je merkt dat je staat te staren naar de mooiste plekken. De lokale bevolking is trots op het charmante en rustige dorp. De naam van het dorp vertaalt letterlijk in "broek in het land van water". Houd een oogje op de houten huizen en verken de kleine grachten achter de 14e-eeuwse kerk van Sint Nicolaas.

Ilperveld

Ilperveld

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trektijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels.

 • Overleek

  Pittoresk

  Overleek

  Het typische lintdorp Overleek is één van de kleinste kernen van Waterland en heeft zijn naam te danken aan de vroegere veenstroom ‘De Leek’. De theetuinen van het dorp zijn de perfecte tussenstop voor een lunch of zachte kop thee.

 • Marken

  Schiereiland

  Marken

  Slechts één dijk verbindt het authentieke schiereiland Marken met het vaste land. Het eiland heeft zijn sfeer en charme te danken aan zijn monumentale houten huizen, werven, ophaalbruggen en smalle steegjes. Het is alsof de tijd hier echt heeft stilgestaan!

 • Ilpendam

  Met het pontje over naar

  Ilpendam

  Tussen Watergang en Purmerend vind je het tussen het water en de weg ingeklemde dorp Ilpendam. Eeuwen geleden legde men een dam in het riviertje De Ilp wat later uitgroeide tot het Ilpendam van vandaag. Het knusse dorp is onder fietsers een favoriete tussenstop voor een heerlijke kop koffie, met prachtig uitzicht op de kerk. Ook gaat er vanuit Ilpendam een pontje naar Landsmeer zodat fietsers hun weg gemakkelijk kunnen vervolgen!