Direct naar de contentDirect naar de footer

Waterlandspracht

De regio Waterland bevindt zich ten zuiden en oosten van Purmerend en vormt een groene strook tussen Purmerend en Amsterdam. Pittoreske dorpen zoals Edam, Volendam, Broek in Waterland, Kwadijk, Overleek en Ilpendam vormen een samen een prachtige fietsroute.

Volendam

Volendam

Volendam, het dorp waar de palingsound vandaan komt. Het dorp is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister in Noord-Holland. Het hele jaar door zijn er leuke activiteiten te doen voor jong en oud.

De parel van de Zuiderzee, zo wordt Volendam ook wel genoemd. De Dijk ligt pal aan het Ijsselmeer en de Marken Express brengt u van de Dijk naar het Schiereiland Marken. In de zomer kunt u ook sloepen huren en heerlijk varen op het meer. En natuurlijk met een koude winter lekker schaatsen!
Vanaf het hotel kunt u een mooie fietstocht maken en een lekker kopje koffie drinken in een van de vele café's en restaurants die Volendam rijk is!
Kortom, Volendam is een bezoekje waard!
Edam

Edam

We gaan terug naar het jaar 1357, het jaar waarin Edam stadsrechten kreeg en een haven mocht bouwen. Het was het begin van een mooi tijdperk vol met handel. Het Edams Museum is een visitatie waard! Je wordt mee terug genomen naar de Gouden Eeuw van Holland. Voor het hedendaagse pracht van Edam moet u op de kaasmarkt zijn die al sinds de jaren 20 vorige eeuw bestaat.

Monnickendam

Monnickendam

We blikken terug naar de middeleeuwen, toen Monnickendam een van de belangrijkste doorgangen van Noord-Holland was. Met een mooie locatie aan de zee plus de schepen van Monnickendam waren speciaal voor de Oostzeehandel. Door deze handel is Monnickendam op de kaart gezet.

Vandaag de dag is het merendeel van Monnickendam monumentaal erfgoed. Door de kleinschaligheid is Monnickendam ideaal om zelf alles te ontdekken. Vergeet niet de Waegh te bezoeken waar vroeger handelaren de producten wogen en waar later de 'heksen' werden gewogen.

Broek in Waterland

Broek in Waterland

Het pittoreske dorpje ligt op slechts 10 minuten van Amsterdam en het hotel. Geen wonder dat zoveel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden huizen bouwden in Broek in Waterland. Elk huis is een levende historische mijlpaal.

Wandel door de kleine straatjes en grachten en maak je geen zorgen als je merkt dat je staat te staren naar de mooiste plekken. De lokale bevolking is trots op het charmante en rustige dorp. De naam van het dorp vertaalt letterlijk in "broek in het land van water". Houd een oogje op de houten huizen en verken de kleine grachten achter de 14e-eeuwse kerk van Sint Nicolaas.

Ilperveld

Ilperveld

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trektijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels.

Het Ilperveld kan je het beste vanuit een boot bekijken. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterpunter of een roeiboot. Een boot kun je huren van mei tot oktober. Verken wandelend het Ilperpad achter het Bezoekerscentrum. Loop naar de vogelkijkhut of neem het trekpontje naar de onderzoekslocatie van Omhoog met het Veen.